Tenhle recept mám moc ráda, je jednoduchý, takže ho zvládne opravdu každý. Trvalo mi skoro 2 roky, než jsem se k němu, metodou pokus omyl, dopracovala. Nejprve jsem se pokoušela o chleby z žitného kvásku, ale neustálé hlídání a přikrmování kvásku, které několikrát skončilo jeho nenávratným skonem, mě nakonec odradily. Tento recept používá sušené droždí.
Potřebuji
Zápara: 25 g slunečnicových semínek, 25glněného semínka, 25g pohankové lámanky, horká voda a špetka soli.
Těsto : 1 pytlík sušeného droždí, 1 hrnek hladké mouky, 2 hrnky polohrubé mouky, 1 hrnek celozrnné mouky, 2 lžíce octa, 2 hrnky vlažné vody, 1 lžíce soli, 1 lžíce kmínu,( hrnek mouky počítám cca 150g).
Čas: Zápara 12h předem namíchat, 10 min na zamíchání ingrediencí, 2-3h kyne, 1h pečení, nekonečně dlouho chladne :-)
Nejprve si připravíme záparu a to tak že semínka smícháme, zalijeme horkou vodou ( nejlépe do uzavíratelné nádoby, typu termohrnek), přidáme špetku soli a necháme změknout. Ideální doba měknutí je 12 hodin, ale když chvátám, tak nechám jen 4h:-) Když chvátám moc, tak záparu nedělám, ale s ní je to mnohem vláčnější.
Následně ve větší míse smíchám těsto na chleba a to tak, že prvně
přidáváme suché ingredience, promícháme je spolu, potom přidám ve
studené vodě propláchnutou záparu a nakonec přidám vlažnou vodu a ocet. Fígl je v tom, že zápara je z termohrnu
většinou ještě vlažná a pokud přidáte i teplejší vodu ( aby vás na ruce
hřála, ne pálila), urychlíme tak dobu kynutí chleba. Důležité je na
začátku těsto dobře promíchat, pak už ho necháme jen kynout, nemusíte ho
však nijak hníst, překládat ani opakovaně propracovávat.
Po zpracování je těsto lepkavé. Chleba považuji za nakynutý po té, co
zvětší svůj objem aspoň o polovinu, což díky teplejší vodě je asi 2-3h.
A jdeme do
finále:-) troubu rozehřeji na 230 C, a dám do ní pekáč s víkem, aby se
rozehřál. Po nahřátí do pekáčku nasypu trochu mouky, aby se chleba
nepřilepil, a následně všechno těsto naleji do
pekáče. Peču prvních 30 minut na 230c zakryté, potom 30 min na 180 C
odkryté. Celková doba pečení je jedna hodina, pokud zapomenete teplotu
stáhnout, chleba bude víc do hněda.
Tak a hotovo... a teď přichází kámen úrazu chleba by se měl nechat po
vytažení z trouby nechat vychladnout, protože pokud se nakrojí dřív,
trošku se srazí.... no, ale kdo to má vydržet :-) Nedočkavé upozorňuji,
že mít doma zásobu Espumizanu potom není na závadu .-)
Žádné komentáře:
Okomentovat