Podzim, vůně padajícího listí a dokonalá vůně čerstvě upečeného jablečného závinu co k tomu dodat, tak se do toho pustíme:-)
Co se týče těsta i z časových důvodů dávám přednost kupovanému listovému, o to víc si ale pohraju s náplní. Podle sladkosti a chuti jablek volím i přísady, které přidávám. Pokud mám jablíčka sladká, ráda je doplním nakyslou rebarborou a opačně, pokud mám jablka nakyslá místo rebarbory přidám sušené švestky:-)
Listové těsto, 1kg jablek, skořice a 2 lžíce medu to je základ. Dále 1/2 pytlíku sušených švestek a 2 lžíce hrozinek namočených v čaji 3 hodiny, 50g nasekaných vlašských oříšku nebo 4 lžíce rozvařené rebarbory v cukrové vodě. Podle potřeby zahustím strouhankou.
Postup je následující, začínám tím, že si omyji a nastrouhám jablka, švestky a hrozinky dám do hrnku, který zaliji teplým čajem a nechám změknout. Rebarboru mám většinou již hotovou v pytlících v mrazáku, takže jí jen rozmrazím. Pokud bych jí dělala čerstvou, očistila bych jí, pokrájela na menší kousky a vařila ve vodě s cukrem do změknutí. Vlašské ořech rozmixuju na hrubo, pokud nemám ořechy, přidávám slunečnicová semínka, ty dávám spolu se švestkami a hrozinkami změknout do čaje. Většinou nepřidávám z doplňkových ingrediencí vše, ale jen jednu nebo dvě. Vše pak smíchám a podle potřeby zahustíme strouhankou.
Potom již je postup jednoduchý, listové těsto vyválím na tenko na vále, který jsem si před tím pomoučnila hladkou moukou. Z jednoho kusu listového těsta 500g udělám 8 menších nohavic.
Ty rovnám na plech s pečícím papírem a peču na 180 stupňů asi 15-20 minut, než je závin dozlatova.
Žádné komentáře:
Okomentovat