čtvrtek 12. prosince 2019

Rozsvícený pomeranč

 
Vánoce se kvapem blíží a s nimi i dlouhé tmavé večery. Mám tu  inspiraci pro ty, kteří si chtějí zpříjemnit podvečer pohledem na plamének plápolající svíčky a nevadí jim u toho slupnout nějaký ten pomeranč.-)






Potřebuji :

Jeden symetrický pomeranč, nůž, lžičku, propisku, skalpel, svíčku, sirky a na ozdobu koření - třeba hřebíček.



 Postup je velmi jednoduchý, ale musíme si při něm dát pozor na několik záludností:-) 

Začneme tím, že vezmeme pomeranč, odřízneme mu spodní asi 1/4 a vydlabeme ho. Zde je první záludnost, nesmíme odřezávat stranu, ke které je přirostlá stopka, ale tu druhou - spodní. Při prvním pokusu jsem na strany nehleděla a při vydlabávání pomeranče se spodní strana, kde je kůra vrostlá dovnitř plodu trhala.

Po uříznutí spodní 1/4, kterou opatrně vydlabeme od dužiny do ní uděláme asi 2-3 cm otvor.

Potom si propiskou na kůru pomeranče naznačíme ornamenty, které chceme vyřezávat, nezapomeňte na jeden větší otvor, kterým budete dovnitř vkládat svíčku, pokud ji nebudete dávat vrchem. K vyřezávání je nejvhodnější skalpel, nebo velmi ostrý nůž. Potom svícen dozdobí hřebíčkem, který se lehce vpíchne do kůry pomeranče. Vloží se svíčka a je téměř hotovo:-)

Upozorňuji na druhou záludnost, při prvním zapálení kontrolujte, zda plamen odchází kolmo vyřízlým otvorem. Pokud ne, otvor upravte, aby vám kůra plamínkem nechytla, samozřejmě od svícnu neodcházejte a nezapomeňte jej zhasnout.
Odměnou vám bude příjemná vůně pomeranče a pohled na blikající plamínek, který Vám tu pravou atmosféru jistě navodí. Svícen tak do dvou dnů seschne, potom již jeho použití nedoporučuji pro větší riziko vzplanutí.

Nic Vám ale nebrání udělat si nový.. krásné Vánoce:-)














1 komentář: