neděle 6. prosince 2020

Linecké cukroví

 

 

 Linecké cukroví patří mezi klasiku, která nemůže chybět na žádném vánočním stole. Tady přidávám vyzkoušený recept, který dělám už hodně let a myslím, že je vyladěn k dokonalosti :-)






Potřebuji : 

100g másla a 100g Hery, 100g moučkového cukru, 2 žloutky, špetka soli, 300g hladké mouky, 1 vanilkový cukr, citronová kůra asi z 1/2 citronu.

 

 

Nejprve změklé máslo a Heru utřeme s cukrem a žloutky. Heru dávám proto, že cukroví není pak tak těžké, jako kdyby bylo jen z másla. Následně přidáme zbytek surovin a rukou  řádně vypracujeme těsto, které necháme v potravinové fólii přes noc odpočinout v lednici. Nic se neděje, pokud těsto nestihnete zpracovat druhý den, v lednici vydrží i déle.

Na pomoučněném vále vyvalujeme tenké pláty, ze kterých potom vykrajujeme možné i nemožné tvary, které kladem na plech s pečícím papírem a pečeme 5-8 minut na 180 stupňů celsia v předehřáté troubě. 

Hotové cukroví promazáváme nejlépe rybízovou marmeládou a necháme v chladném místě změknout. Další variantou je potírat cukroví polevou z citronové šťávy a cukru, necháme zaschnout a uchováváme na chladném místě. Třetí variantu cukroví, která je také dokonalá, je protírat je Nutellou.





Žádné komentáře:

Okomentovat